Journalister blev snøret af Dansk Arbejdsgiverforening

Journalister blev snøret af Dansk Arbejdsgiverforening

DA skulle skamme sig, mener Malernes fagforening.

”Spin skal tilsløre, at DA fortsat med næb og klør ønsker at fastholde en indlysende systemfejl i den danske model: At et medlem af DA kan frigøre sig fra overenskomst ved at indgå en underentrepriseaftale med en uorganiseret underentreprenør”, siger Malernes fagforening.

Dansk Arbejdsgiverforening konkluderer med udgangspunkt i en undersøgelse af egne virksomheder, at 84 % af de udenlandske arbejdere er omfattet af dansk overenskomst.

DA påstår herefter, at 3 ud af 4 udenlandske lønmodtagere er dækket af dansk overenskomst, og denne påstand formidles herefter i store dele af pressen.

”DA spinder en historie, der ligger milevidt fra den virkelighed, vi møder på byggepladser og villaveje”, siger Malernes fagforening. Fagforeningen vurderer, at 20 % af bygningsarbejdet i hovedstadsområdet udføres af udenlandsk arbejdskraft og at 90 % af disse arbejdere ikke er omfattet af overenskomst.

DA´s fidus er såre enkel, men samtidig ødelæggende for den danske model: En medlemsvirksomhed i DA opnår entreprisekontrakt med en kunde om udførelse af et stykke arbejde, men DA- virksomheden sælger straks opgaven videre til en ikke- overenskomstdækket udenlandsk underentreprenør.

”Dermed kan arbejdet udføres til meget lave lønninger og under arbejdsforhold, som ingen ville byde en dansk arbejder. Timelønnen er typisk på 50 kr. eller derunder, arbejdsugen er på 58 timer og helt almindelige sociale vilkår er ofte ikke eksisterende,” siger fagforeningen.

”Dertil kommer, at de DA- virksomheder der følger den danske model og som ikke frigør sig fra overenskomst via udenlandske underentreprenører, de udsættes for unfair konkurrence. Sidst men ikke mindst, snydes Staten i stor stil for skatteindtægter. DA skulle skamme sig”, slutter fagforeningen.

Yderligere oplysninger: Bo Rosschou, 40898112