Malernes fagforening Sjælland og Malernes fagforening Storkøbenhavn gennemførte onsdag formiddag 106 besøg på arbejdspladser, med fokus på arbejdspladser i Strandvejsområdet fra Hellerup til Helsingør.

Formålet var at imødegår social dumping fra udenlandske firmaer.

Fagforeningerne registrerede 147 udenlandske arbejdstagere, hvoraf kun 3 var omfattet af dansk overenskomst. Den typiske arbejdstid var 58 timer om ugen og den typiske timeløn under 60 kr. – laveste oplyste timeløn var 27,50 kr.

 

Flere af de udenlandske arbejdstagere oplyste, at de tvinges til at betale store beløb til deres arbejdsgivere i husleje. Højeste oplyste husleje var 4000 kr. om måneden.

14 overnattede på arbejdspladsen under usle forhold.

Flere steder var arbejdsmiljøet stærkt kritisabelt. 2 steder blev arbejdet stoppet grundet livstruende nedstyrtningsfare – det ene sted var dansk arbejdskraft involveret.

36 udenlandske virksomheder bliver nu gået nærmere efter i sømmene af de 2 fagforeninger. Hvor fagforeningerne vurderer, at der er tale om reelt udstationerende virksomheder, stilles disse nu over for krav om at underskrive dansk overenskomst.

”Aktionen bekræfter vores formodning om, at der er stærkt pres på danske løn og arbejdsforhold som følge af social dumping, hvor udenlandske statsborgere groft udnyttes af danske og udenlandske bagmænd”, siger de 2 fagforeninger.

”Vi fortsætter derfor vores aktioner og vil bistå den skærpede myndighedsindsats fra AT og Skat, i den udstrækning vi har mulighed for dette”, siger malerne.

Yderligere oplysninger: Formand Martin Hansen, 61622266 og formand Bo Rosschou, 40898112