Den litauiske entreprisekæde Normandia er nu sprængt. Det er sket efter 7 ugers aktioner mod kædens underbetaling af litauiske bygningsarbejdere, som Malernes fagforening i samarbejde med 3F indledte d. 8. august i år.

Normandias danske datterselskab skal betale 1.5 mil. kr. i bod til Malernes fagforening for grov og systematisk underbetaling af flere litauiske bygningsarbejdere.

Med den danske bagmand Frederik Backhaus som omdrejningspunkt, har entreprisekæden omgået danske overenskomster og dansk skattebetaling over en periode på mindst 2 år.

”Der har været tale om en pengemaskine, som ved omgåelse af den danske model har tilvejebragt en stor milliongevinst til bagmændene. Det er meget tilfredsstillende, at fagforeningen – bl.a. via fagretlig behandling under medvirken af 3F og Dansk Byggeri – har været i stand til at sprænge kæden”, siger Malernes fagforening.

Kæden var bygget op omkring et litauisk moderselskab, et dansk datterselskab og et dansk rekrutteringsbureau – alle tre virksomheder repræsenteret af Frederik Backhaus.

”Litauiske selskabskonstruktioner med danske bagmænd involveret overtager en stadig større andel af byggeriet gennem social dumping. Vi har nu sat os som mål, at sprænge yderligere et antal af disse konstruktioner”, siger fagforeningen.

Det vil bl.a. ske på baggrund af et udvidet samarbejde mellem byggefagene i hele landet.

Se baggrund og historik på malerneshus.dk / indlæg fra d. 9/8, 10/8, 14/8, 17/8 og 20/8

Yderligere oplysninger: Bo Rosschou, 40898112