Sympatikonflikt fra i dag til morgen Malernes fagforening afslører, at DONG har været involveret i underbetaling af litauiske arbejdere, der udfører overfladebehandling af virksomhedens anlæg i Gulfhavnen, Stigsnæs. Da Malernes fagforening rettede søgelys på sagen overfor DONG, blev de pågældende litauiske arbejdere ansat af næste led i entreprenørkæden.
” DONG sikrer sig ikke imod, at de virksomheder man bruger, frigør sig fra ”den danske model” gennem underentrepriseaftaler med tvivlsomme foretagender”, mener Malernes fagforening Storkøbenhavn. ”Vi har en forventning om, at DONG – som jo er kontrolleret af den danske stat – stiller krav om, og rent faktisk også håndhæver, at deres leverandører skal følge den danske model. Det sker bare ikke og det er dybt utilfredsstillende”, fortsætter fagforeningen. Fagforeningen har iværksat blokade mod DAVAI, som leverer de litauiske arbejdere. I dag til morgen har en række forbund – bl.a. Dansk Metal og 3F – etableret sympatikonflikt til støtte for Malernes fagforenings krav om en overenskomst, der kan sikre de litauiske arbejdere lige vilkår med danske arbejdere. Fakta (med kontaktpersoner i parentes):
DONG (Morten Reinholdt) er bygherre.
Licitationen på Stigsnæs (tank 3 og 4) vindes af:
Bladt Industries A/S (Troels Jensen), der udliciterer til
DS Semaco A/S (Kent Morell), der udliciterer til
DAVAI ApS (Kim Brüld Olesen), der indlejer de litauiske arbejdere fra sit datterselskab i Litauen
UAB Davai.DS Semaco A/S, der er medlem af Dansk Industri, harnuovertaget litauernes ansættelser.Kim Brüld Olesen erkender overfor Malernes fagforening, at de litauiske arbejdere underbetales i forhold til dansk overenskomst. Alene på manglende pension og s/h betaling udgør den manglende betaling over 1 mill. dkr. i 2008 til 2010.Han oplyser, at DS Semaco A/S fortsat bruger ham som underleverandør på Strigsnæs, nu som leverandør af transportvogn til de litauiske arbejdere.
Davai har hovedsagelig arbejde for DS Semaco A/S og Ommen & Møller A/S (Christian Møller)med mellem 10 og 19 litauiske arbejdere. ”Det jo klart, at danske virksomheder, der følger den danske model, ikke kan konkurrere med DAVAI eller lignende virksomheder på disse ulige vilkår”, siger fagforeningen. ”Det koster reelle arbejdspladser og det er ikke godt for det danske samfund”. ”Vi ser derfor med dyb undren på, at DONG ikke føler et større ansvar for at tjekke, at der er ordnede forhold i alle entreprise led på deres arbejdspladser” slutter fagforeningen.