Malerforbundet har vundet en faglig voldgift og har fået tilkendt bod på 75.000 kr. for underbetaling på Gentofte Hospital. Voldgiftsdommeren fandt det ikke godtgjort, at seks polske malere, der arbejder for Malersvendene ApS, har fået en overenskomstmæssig løn. Under sagen kom det frem, at malerne arbejder illegalt på hospitalet, fordi de ikke har CPR-nummer, hvilket umuliggør skattebetaling til staten.
”Det er rystende at sådan noget kan ske på et offentligt byggeri, hvor der endda er arbejdsklausuler i kontrakterne, der skulle sikre at de polske malere blev lønnet efter overenskomsten. Desværre støder vi alt for ofte på underbetaling på offentlige byggerier og kan kun opfordre til, at man som bygherre indfører kontrol med hele entreprisekæden. På hospitalet blev malerfirmaet, efter eget udsagn, kun bedt om at forevise ansættelsesbeviser og det dokumenterer jo absolut ingenting i en rådden branche hvor dokumentfalsk efterhånden er blevet hverdag”, udtaler fagforeningen.
Malerne har siden slutningen af juni arbejdet med at renovere det psykiatriske afsnit på hospitalet og fagforeningen rejste sagen i slutningen af august, hvor det kom frem at malerne ikke havde fået udstedt CPR-nummer under påskud af at sagsbehandlingen hos myndighederne var meget langsom. På såkaldte 48 timers møder, fremviste virksomhedens daglige leder Peter Bodilsen, midlertidige ”hjemmelavede” lønsedler. Det blev aftalt at malerfirmaet skulle få tingene bragt i orden via et lønbureau, men da dette ikke var tilfældet en måned senere, rejste fagforeningen et krav om bod, da det ikke var godtgjort at malerne havde fået udbetalt løn.
Referaterne fra møderne blev herefter personligt afleveret til de ansvarlige fra Region Hovedstaden, men på trods af flere forsøg på at få dem i tale, så fortsatte det ulovlige arbejde. Fagforeningen forelagde i går telefonisk nyheden om voldgiftkendelsen og fik oplyst at regionen nu endelig skrider til handling over for hovedentreprenøren.
”Nu har vi ved en voldgift fået slået fast at underbetaling har fundet sted, men det kan undre at regionen ikke bortviste malerfirmaet, da regionen tidligere blev gjort opmærksom på at arbejdet foregik ulovligt.”, mener fagforeningen
De seks polske malere har her fire måneder efter arbejdet startede op, stadig ikke fået CPR nummer og der er ikke blevet betalt en krone i skat for det arbejde de har udført på hospitalet.
Historien er et klassisk eksempel på hvorfor byggefagforeningerne ønsker kædeansvar, sådan at hovedentreprenøren kan holdes ansvarlig for det der foregår længere nede i entreprisekæden. Et kædeansvar vil med sikkerhed føre til at hovedentreprenøren fører mere kontrol med underentreprenørerne, når denne står med det økonomiske ansvar.
”Det undrer os at Danske Malermestre, hvor firmaet er medlem, til det sidste afviste at der i denne sag er tale som social dumping, men dette blev heldigvis slået fast af voldgiftskendelsen.”, mener fagforeningen
Yderligere oplysninger: Jesper Carl 40 49 25 90